Wat is jobmarketing?

Wat is jobmarketing? Een goede vraag. Er is veel over te bespreken. Veel over te zeggen. We gaan proberen al je mogelijke vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

wat is jobmarketing

Wat is jobmarketing

Jobmarketing verwijst naar het proces van het promoten van de vacatures van een bedrijf aan potentiële kandidaten om gekwalificeerde kandidaten aan te trekken. Het doel van jobmarketing is om een breed publiek van potentiële kandidaten te bereiken en hen aan te moedigen om te solliciteren naar de beschikbare posities. Jobmarketing kan worden gedaan via verschillende methoden, zoals vacatureplaatsingen op vacaturesites, adverteren op sociale media, netwerkevenementen en verwijzingen van huidige werknemers. Effectieve jobmarketing kan een bedrijf helpen om een sterke pool van kandidaten op te bouwen en de kansen op het vinden van de beste kandidaat voor de functie te verbeteren.

Jobmarketing
jobmarketing voorbeeld

Wat zijn voorbeelden van jobmarketing

Er zijn verschillende voorbeelden van jobmarketing, hier zijn er een paar:

Vacatureplaatsingen op vacaturesites: Bedrijven kunnen hun vacatures plaatsen op vacaturesites zoals Indeed, LinkedIn, Glassdoor, Monster en vele andere. Wij kiezen vaak voor specifieke vacaturessites. Of beter gezegd, we kiezen per vacature welk kanaal het meest geschikt is. Dus we doen een onderzoekje. Waar is de kandidaat, welke jobboards gebruikt hij.

Sociale media-advertenties: Bedrijven kunnen gerichte advertenties plaatsen op sociale media platforms zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn om hun vacatures onder de aandacht te brengen van potentiële kandidaten. Zoek je jongeren? Misschien in Snapchat of TikTok jouw kanaal.

Netwerkevenementen: Bedrijven kunnen deelnemen aan netwerkevenementen zoals carrièrefairs en conferenties om potentiële kandidaten te ontmoeten en hun vacatures onder de aandacht te brengen. Zoek je elk jaar tientallen van dezelfde werknemers? Dan kun je hieraan denken. Zeker voor zij-instromers is dit een mooie optie.

Verwijzingen van huidige werknemers: Bedrijven kunnen hun huidige werknemers aanmoedigen om vacatures te delen met hun professionele netwerk, wat kan leiden tot kandidaten die al bekend zijn met het bedrijf en de bedrijfscultuur. Wist je dat er een groot aantal vacatures simpelweg vanuit binnen uit wordt ingevuld. Vaak vergeten, deze optie.

Deze voorbeelden zijn slechts enkele van de manieren waarop bedrijven hun jobmarketing kunnen verbeteren om gekwalificeerde kandidaten aan te trekken voor hun vacatures.

wat is jobmarketing precies

Wat is het verschil tussen jobmarketing en employer branding?

Hoewel jobmarketing en employer branding gerelateerde concepten zijn en soms door elkaar worden gebruikt, hebben ze verschillende focuspunten.

Jobmarketing heeft betrekking op de strategieën en tactieken die een bedrijf gebruikt om vacatures onder de aandacht te brengen van potentiële kandidaten en om sollicitaties van gekwalificeerde kandidaten te ontvangen. Het doel van jobmarketing is om zo veel mogelijk relevante kandidaten aan te trekken en aan te moedigen om te solliciteren op openstaande functies.

Employer branding daarentegen richt zich op het beeld dat een bedrijf projecteert als werkgever. Het gaat om het definiëren en communiceren van de waarden, missie en cultuur van het bedrijf, en het aantrekken van talent door middel van een aantrekkelijk werkgeversimago. Het doel van employer branding is om een ​​positief beeld van het bedrijf te creëren dat potentiële werknemers aanspreekt en huidige werknemers behoudt.

Kort gezegd, jobmarketing heeft betrekking op de specifieke stappen die een bedrijf neemt om kandidaten aan te trekken voor openstaande functies, terwijl employer branding een bredere strategie is om het merk van het bedrijf te versterken als aantrekkelijke werkgever. Beide zijn belangrijk voor het aantrekken en behouden van talent, maar de focus en de doelstellingen van elk concept zijn verschillend.

Trouwens, mocht je nou meer up to date voorbeelden willen zien. Stuur even een chatberichtje. Voorbeelden genoeg!

Employer branding
chauffeurs jobmarketing

Waarom zou ik personeel werven via Facebook?

Facebook kan een handige tool zijn voor het zoeken naar personeel om verschillende redenen:

Groot bereik: Facebook heeft meer dan 2,8 miljard maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd, waardoor het een enorm bereik heeft. Dit betekent dat als u een vacature plaatst op Facebook, het potentieel heeft om door veel mensen gezien te worden, wat kan resulteren in een grote pool van potentiële kandidaten.

Gericht adverteren: Facebook stelt u in staat om gericht te adverteren op basis van demografische gegevens, interesses en andere criteria. Hierdoor kunt u uw vacature onder de aandacht brengen van mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in de functie, waardoor uw advertenties meer kans hebben om effectief te zijn.

Mogelijkheid tot interactie: Facebook stelt u in staat om interactie te hebben met kandidaten via reacties en directe berichten. Dit kan nuttig zijn om eventuele vragen van kandidaten te beantwoorden en om meer te weten te komen over hun kwalificaties en ervaring.

Delen en netwerken: Facebook stelt kandidaten in staat om uw vacature te delen met hun eigen netwerk, wat de kans vergroot dat uw vacature door meer mensen wordt gezien en wat kan leiden tot meer kandidaten.

Kosten-effectief: Het plaatsen van vacatures op Facebook is vaak goedkoper dan het gebruik van andere wervingsmethoden, zoals het plaatsen van vacatures op een vacaturesite of het gebruik van een wervingsbureau.

Natuurlijk is Facebook niet de enige tool die u kunt gebruiken om personeel te zoeken en het kan zijn dat het niet de meest geschikte optie is voor uw specifieke situatie. Het kan echter wel een nuttige aanvulling zijn op uw wervingsstrategie en het kan de moeite waard zijn om te overwegen als onderdeel van uw zoektocht naar geschikte kandidaten.

Vacatures invullen via Facebook
wat is jobmarketing

Waarom zou ik jobmarketing willen doen via LinkedIn?

LinkedIn is een sociaal netwerk dat speciaal is ontworpen voor zakelijke professionals. Het kan een waardevol hulpmiddel zijn voor het zoeken naar personeel om verschillende redenen:

Gericht op zakelijke professionals: LinkedIn is een zakelijk netwerk en heeft meer dan 750 miljoen leden wereldwijd, waarvan de meeste professionals zijn. Dit betekent dat u toegang heeft tot een specifieke groep mensen die waarschijnlijk op zoek zijn naar werk en relevant zijn voor de functies waarvoor u zoekt.

Mogelijkheid om te zoeken en te filteren: LinkedIn heeft een krachtige zoekfunctie waarmee u kunt zoeken naar kandidaten op basis van trefwoorden, locatie, functietitel, werkervaring en meer. U kunt ook filters instellen om uw zoekopdracht verder te verfijnen en alleen de meest relevante kandidaten te vinden.

Uitgebreide profielen: LinkedIn-profielen bevatten meestal uitgebreide informatie over de werkervaring, vaardigheden en prestaties van een kandidaat, waardoor het gemakkelijker is om te bepalen of iemand geschikt is voor uw functie.

Netwerken en aanbevelingen: LinkedIn biedt de mogelijkheid om verbinding te maken met andere professionals en om aanbevelingen te krijgen van mensen met wie een kandidaat heeft gewerkt. Dit kan u helpen om de kwaliteit van de kandidaten te beoordelen en hun geschiktheid voor de functie te bepalen.

Mogelijkheid tot interactie: Net als Facebook, biedt LinkedIn ook de mogelijkheid om interactie te hebben met kandidaten via berichten en reacties. Dit kan nuttig zijn om eventuele vragen van kandidaten te beantwoorden en om meer te weten te komen over hun kwalificaties en ervaring.

Kosten-effectief: LinkedIn biedt gratis en betaalde opties voor het plaatsen van vacatures en het zoeken naar kandidaten. Dit kan een kosteneffectieve manier zijn om potentiële kandidaten te vinden, vooral als u op zoek bent naar specifieke vaardigheden of ervaring.

Al met al kan LinkedIn een nuttig hulpmiddel zijn om gekwalificeerde kandidaten te vinden die specifiek geschikt zijn voor uw functie en uw bedrijfscultuur.

wat zijn de voordelen van jobmarketing in vergelijking met oudere wervingstechnieken?

obmarketing biedt verschillende voordelen ten opzichte van oudere wervingstechnieken, waaronder:

Gerichtere benadering: Jobmarketing maakt gebruik van gerichte advertenties en promoties om potentiële kandidaten te bereiken die specifiek geïnteresseerd zijn in de openstaande functie en de bedrijfscultuur. Hierdoor is het mogelijk om veel gerichter te zoeken naar kandidaten die daadwerkelijk geschikt zijn voor de functie en het bedrijf.

Kosten-effectief: Met jobmarketing kunnen bedrijven kosten besparen op wervings- en selectieprocessen, aangezien het niet nodig is om grote bedragen uit te geven aan dure advertenties en campagnes. In plaats daarvan kunnen bedrijven hun budget richten op het bereiken van de juiste doelgroep met gerichte advertenties en campagnes.

Verhoogt merkbekendheid: Jobmarketing kan ook bijdragen aan het opbouwen van merkbekendheid en -reputatie van het bedrijf. Door actief te zijn op sociale media en gerichte advertenties te plaatsen, kan een bedrijf zichtbaarheid krijgen bij een groter publiek. Dit kan niet alleen bijdragen aan het aantrekken van nieuwe kandidaten, maar ook aan het versterken van het merkimago.

Snellere werving: Omdat jobmarketing gericht is op een specifieke doelgroep en een snelle respons oplevert, kan het wervingsproces efficiënter verlopen. Hierdoor kan een bedrijf sneller gekwalificeerde kandidaten vinden en deze in dienst nemen voordat ze worden ingehaald door concurrenten.

Meetbare resultaten: Met jobmarketing kunnen bedrijven de resultaten van hun advertenties en promoties gemakkelijk meten en analyseren. Dit geeft bedrijven inzicht in welke kanalen en strategieën het beste werken en waar eventueel verbetering mogelijk is.

Kortom, jobmarketing biedt bedrijven veel voordelen ten opzichte van oudere wervingstechnieken, waardoor het een belangrijk onderdeel is geworden van moderne wervingsstrategieën.

jobmarketing in de bouw

hoe maak je jobmarketing meetbaar?

Om jobmarketing meetbaar te maken, kun je de volgende stappen ondernemen:

Stel meetbare doelen: Voordat je begint met jobmarketing, is het belangrijk om meetbare doelen te stellen. Dit kan bijvoorbeeld het aantal sollicitanten zijn dat je wilt ontvangen, het aantal clicks op je advertenties of het aantal reacties op social media. Door meetbare doelen te stellen, kun je de prestaties van je jobmarketingcampagnes nauwkeurig meten. Dit doen wij via Google Tag manager. Hierin stellen wij alle metingen in. Hiermee meten we alle interactief van alle kanalen. Of je bezoekers nou vanuit LinkedIn of Google Ads komen, wij meten hoe ze interacteren met jouw verhaal. Maar daar komen we hieronder op.

Gebruik trackingtools: Gebruik trackingtools om de prestaties van je jobmarketingcampagnes te meten. Dit kan bijvoorbeeld via Google Analytics, waar je kunt zien hoeveel bezoekers je website hebben bezocht via je advertenties. Ook op social media kun je vaak statistieken en analyses vinden om je resultaten te meten.

Analyseer de gegevens: Analyseer de gegevens die je hebt verzameld om te bepalen hoe succesvol je jobmarketingcampagne is geweest. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke advertenties en kanalen de meeste clicks en reacties hebben opgeleverd, of welke doelgroep het meest responsief was. Op basis van deze inzichten kun je bepalen welke aanpassingen nodig zijn om je jobmarketingcampagne te optimaliseren.

Vergelijk met eerdere prestaties: Vergelijk de resultaten van je huidige jobmarketingcampagne met de resultaten van eerdere campagnes om te zien of er verbetering is opgetreden. Zo kun je bijvoorbeeld zien of je beter presteert dan vorige keer of dat er ruimte is voor verdere verbetering.

Pas je strategie aan: Pas je jobmarketingstrategie aan op basis van de resultaten die je hebt verzameld. Als je bijvoorbeeld ziet dat een bepaald kanaal niet goed presteert, kun je besluiten om meer te investeren in andere kanalen die wel succesvol zijn. Door je strategie voortdurend aan te passen en te optimaliseren, kun je de prestaties van je jobmarketingcampagnes verbeteren en meetbare resultaten behalen. Welke teksten werken, welke materialen werken goed, welke foto’s en/of video’s slaan aan of nog groter, welke kanalen werken?

jobmarketing campagne

Hebben jullie een plek waar alle veel gestelde vragen samen komen?

Jazeker. Sterker nog. Dit komt samen op de pagina ‘veel gestelde vragen’. Zie hieronder. Al jouw jobmarketing vragen uit de praktijk beantwoord.

Veelgestelde vragen

Wat doet een jobmarketing agency zoals Workload?

Een jobmarketing agency richt zich op het aantrekken van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures van een organisatie. Het bureau ontwikkelt en implementeert een aangepaste strategie om deze doelstelling te bereiken.

De specifieke diensten die een jobmarketing agency biedt, kunnen verschillen per bureau, maar over het algemeen omvatten ze:

Strategieontwikkeling: Een jobmarketing agency begint met het ontwikkelen van een gepersonaliseerde strategie die past bij de wervingsdoelen van de klant. Dit omvat het identificeren van de doelgroep, het kiezen van de beste kanalen en methoden om deze te bereiken, en het bepalen van de boodschap om kandidaten te overtuigen om te solliciteren.

Advertentiebeheer: Het bureau kan advertenties beheren op verschillende jobboards, social media, zoekmachines en andere platforms om de wervingsdoelen te bereiken. Dit kan ook het instellen van targetingopties, biedstrategieën, en andere advertentieparameters omvatten.

Contentcreatie: Een jobmarketing bureau kan ook verantwoordelijk zijn voor het creëren van aantrekkelijke en effectieve content voor vacatures, carrière pagina’s, landingspagina’s en andere communicatiematerialen. Dit kan ook bestaan uit het maken van beeldmateriaal en video’s.

Analyse en optimalisatie: Het bureau houdt de prestaties van de wervingscampagnes bij en past deze indien nodig aan om de resultaten te verbeteren. Dit omvat het monitoren van metrics zoals het aantal sollicitanten, click-through rates, en kosten per sollicitant.

Advies en ondersteuning: Het bureau kan ook advies en ondersteuning bieden bij alle aspecten van het wervingsproces, van employer branding tot onboarding.

Door gebruik te maken van de expertise van een jobmarketing agency, kunnen organisaties hun wervingsinspanningen effectiever en efficiënter maken en zo hun doelstellingen beter bereiken.

Content types
Workload jobmarketing

Waarom heb ik een werken bij website nodig?

Nu hebben we dit uitgelegd via Werken bij-site, maar we gaan het ook even via deze weg proberen uit te leggen.

Een “Werken bij” of “Carrière” website is een belangrijk onderdeel van het employer branding proces van een organisatie en kan helpen om potentiële kandidaten te werven en te behouden. Hier zijn enkele redenen waarom een “Werken bij” website nuttig kan zijn:

Trekt talent aan: Een “Werken bij” website kan potentiële kandidaten aantrekken die op zoek zijn naar informatie over jouw organisatie en openstaande vacatures. Het biedt kandidaten een kans om meer te weten te komen over het werk, de bedrijfscultuur en de voordelen van het werken voor jouw organisatie.

Verbetert de candidate experience: Een “Werken bij” website kan de ervaring van kandidaten verbeteren, omdat het de mogelijkheid biedt om te solliciteren op openstaande vacatures en de voortgang van de sollicitatie te volgen.

Verhoogt het merkbewustzijn: Een “Werken bij” website kan helpen bij het opbouwen van het merkbewustzijn van jouw organisatie. Het kan kandidaten een goed beeld geven van de missie, visie en waarden van het bedrijf, evenals van de bedrijfscultuur.

Verbetert de SEO: Een “Werken bij” website kan de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van jouw organisatie verbeteren. Door het publiceren van kwalitatieve content en vacatures kan de website hoger ranken in zoekmachines, waardoor de zichtbaarheid van jouw organisatie wordt vergroot.

Geeft inzicht in de recruitment metrics: Een “Werken bij” website kan ook inzicht bieden in de recruitment metrics, zoals de bron van kandidaten en het conversiepercentage. Dit kan helpen om de recruitment strategie te optimaliseren en te verbeteren.

Kortom, een “Werken bij” website kan een waardevol onderdeel zijn van de recruitment strategie van een organisatie en kan helpen om talent aan te trekken en te behouden.

Werken bij-site
werken bij site onderwijs

Wat zijn de voorwaarden van een goede vacaturetekst?

Een goede vacaturetekst is een belangrijk middel om de juiste kandidaten aan te trekken. Hier zijn enkele voorwaarden voor een goede vacaturetekst:

Duidelijke functietitel: De functietitel moet duidelijk, specifiek en relevant zijn voor de functie die je aanbiedt. Vermijd het gebruik van vage of generieke functietitels.

Een aantrekkelijke inleiding: De inleiding moet aantrekkelijk en pakkend zijn, zodat potentiële kandidaten geïnteresseerd raken en de hele vacaturetekst lezen.

Een duidelijke beschrijving van de functie: De vacaturetekst moet een duidelijke beschrijving van de functie geven, inclusief de verantwoordelijkheden, taken en vereisten. Gebruik concrete voorbeelden om de functie en de bijbehorende taken te verduidelijken.

Een beschrijving van de vereisten: Vermeld de vereisten voor de functie, inclusief de benodigde vaardigheden, kennis, opleiding en werkervaring.

Een beschrijving van de arbeidsvoorwaarden: Vermeld de arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en werktijden.

Een beschrijving van de bedrijfscultuur: Beschrijf de bedrijfscultuur en bedrijfswaarden, zodat potentiële kandidaten een idee hebben van de sfeer en het type organisatie waarvoor ze zouden werken.

Een overzicht van de sollicitatieprocedure: Geef een duidelijk overzicht van de sollicitatieprocedure, inclusief de deadline voor sollicitaties en de manier waarop kandidaten kunnen solliciteren.

Een aantrekkelijk en goed gestructureerd formaat: Maak de vacaturetekst gemakkelijk te lezen en scanbaar, gebruik bijvoorbeeld bullet points, witruimtes en een duidelijke opmaak.

Het is belangrijk om een vacaturetekst op te stellen die potentiële kandidaten aanspreekt en hen voldoende informatie geeft over de functie en de organisatie. Een duidelijke, relevante en aantrekkelijke vacaturetekst kan helpen om meer geschikte kandidaten aan te trekken en te selecteren voor een succesvolle sollicitatieprocedure.

Meer weten over vacatureteksten? Bekijk vooral onze pagina!

Vacatureteksten

WORKLOAD WERKT.
OOK VOOR JOU.

Zoek jij personeel? Kies dan eens voor een verfrissende aanpak met Workload. Wij werken online, doelgericht, transparant en volledig meetbaar.