Vacatureteksten

Vacatureteksten. Misschien wel het meest onderschatte gedeelte van je presentatie naar jouw toekomstige werknemer toe. Het lijkt voor ondernemers een excuus om zoveel mogelijk dooddoeners in één tekst te plakken. We vertellen je graag hoe het beter kan.

Ontdek het belang van vacatureteksten

Hoe belangrijk een vacaturetekst is

Onze nekharen gaan inmiddels overeind staan bij het woordje ‘marktconform’. Of wat denk je van ‘Goede arbeidsvoorwaarden’. Wij kunnen het nog steeds niet laten om keihard ‘WAT DAN!?’ te schreeuwen naar onze beeldschermen. Onze ergernissen daargelaten. We vinden dat het beter kan. En beter moet.

We zien veel productteksten. Of teksten die de diensten van een bedrijf aanprijzen. Deze teksten zijn vaak zorgvuldig gecomponeerd. Afgestemd op de doelgroep, gespecificeerd op de wensen. Vaak nog een beetje humor in de mix. En zo vaak zien we dan droge, nietszeggende vacatureteksten.

vacaturetekst

Vacatureteksten maken het verschil

Stel je even voor. Je koopt een stofzuiger. Over die stofzuiger kun je alles vinden. Het materiaal, de gemiddelde score, het aantal decibel, noem maar op. Zo’n product gebruik je, als je een echte fanatiekeling ben, een aantal uur per week. Het voelt heel logisch dat we alles kunnen lezen over zo’n product. Is het dan niet gek als we dit bij een vacature volstrekt anders doen?

We vergelijken vaker met producten. Een product moet je verkopen. Bij een vacature moet je dit nog extra doen. Een product is immers geen beslissing voor je leven. Een nieuwe baan wel. Jouw vacaturetekst moet dan ook informeren, enthousiasmeren en uiteindelijk overhalen. Een ‘marktconform’ salaris is niet duidelijk genoeg. Als CoolBlue over een stogzuiger zou dat hij ‘redelijk stil’ is, dan komen ze hier niet mee weg. De dooddoeners ‘Goede arbeidsvoorwaarden’ of ‘doorgroeimogelijkheden’ zeggen precies helemaal hartstikke niets.

Ga op de stoel van de kandidaat zitten
Wat zou jij willen weten voordat je gaat solliciteren? Precies, de belangrijkste zaken! Begin met de zaken waar je het meest mee hebt te maken. Waar staat dit bedrijf voor en wat zijn de waarden van dit bedrijf? In welk team kom je terecht? Wie worden je collega’s? Hoe ziet het doorgroeitraject eruit? Welke sollicitatieprocedure ga ik bewandelen? Wat ga ik verdienen?

– In onze werken bij – websites proberen we zoveel mogelijk de toekomstige teamleden aan het woord te laten. We vragen ze dan over hun ervaringen, zowel over het werk als over mogelijke doorgroeitrajecten. Op deze manier krijgt de kandidaat een realistisch beeld van het bedrijf, van de mensen en van de mogelijkheden. –

vacatureteksten jobmarketing

Vacaturetekst: redigeren of schrijven

Eigenlijk bieden we twee opties aan. De eerste is de simpelste. We gaan jouw tekst redigeren. Net even finetunen. Met ons rode potlood gaan we aan de slag en we wijzen je op de verbeterpunten en geven alternatieven. Op deze manier leer jij, via onze kennis, hoe jij de scherpste vacatureteksten kunt schrijven.

Bij de tweede optie heb je helemaal geen werk. Wij schrijven jouw tekst. We vragen kort wat informatie op en op basis van deze informatie ontwikkelen we een geschikte vacaturetekst. Als we via een eerder Employer Branding concept tot een bepaalde stijlvorm zijn gekomen, ontwikkelen we de tekst in deze stijlvorm.

Vacaturetekst redigeren

95

  • Ontvang jouw tekst met aanpassingen
  • Ontvang tips en opmerkingen
  • 1 Correctieronde

Vacaturetekst schrijven

190

  • Volledig ontzorgd
  • Lever 5-10 kenmerken aan
  • 2 Correctierondes
  • Vast format

SEO Proof vacatureteksten

Vacatureteksten schrijf je voor jouw doelgroep. Dat is de basis. Maar het is wel zo fijn als die teksten ook worden gelezen. Om ze te laten lezen, moet je gevonden worden. Wij denken mee en laten zien hoe we jouw teksten vindbaar maken via Google. Een eerste stap is bijvoorbeeld via onze werken bij site. Onze werken bij – sites hebben een directe koppeling met Google. Op deze manier zorgen wij ervoor dat jouw vacatures zichtbaar worden in Google for jobs. Maar jouw vacatures en jouw vacatureteksten moeten ook zichtbaar zijn in het doolhof wat we Google noemen.

Hoe schrijf ik een goede vacaturetekst?

Een goede vacaturetekst kan helpen om de juiste kandidaten aan te trekken voor de functie die je wilt invullen. Hier zijn enkele stappen om een goede vacaturetekst te schrijven:

Analyseer de functie: Analyseer de functie die je wilt invullen en maak een lijst van de taken, verantwoordelijkheden, kwalificaties en vaardigheden die nodig zijn voor de functie.

Schrijf een pakkende functietitel: Schrijf een duidelijke, pakkende functietitel die aangeeft wat de functie inhoudt. Vermijd het gebruik van vage of generieke titels.

Schrijf een inleiding die de aandacht trekt: Schrijf een inleiding die de aandacht trekt en kort uitlegt wat de functie inhoudt en waarom deze aantrekkelijk is.

Beschrijf de functie: Beschrijf de taken, verantwoordelijkheden en kwalificaties die nodig zijn voor de functie. Gebruik concrete voorbeelden om de functie en de bijbehorende taken te verduidelijken.

Beschrijf de vereisten: Vermeld de vereisten voor de functie, inclusief de benodigde vaardigheden, kennis, opleiding en werkervaring. Dit kun je nog breder trekken als je wil. Denk aan karakter, of bepaalde vorm van humor. Laatstgenoemde is vooral bij Workload heel belangrijk.

Beschrijf de arbeidsvoorwaarden: Vermeld de arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en werktijden. Wordt de tekst te lang om alles te benoemen? Probeer snel in gesprek te komen. Dan kun je bepaalde zaken toelichten.

Beschrijf de bedrijfscultuur: Beschrijf de bedrijfscultuur en bedrijfswaarden, zodat potentiële kandidaten een idee hebben van de sfeer en het type organisatie waarvoor ze zouden werken.

Gebruik een scanbaar formaat: Maak de vacaturetekst gemakkelijk te lezen en scanbaar door het gebruik van bullet points, witruimtes en een duidelijke opmaak.

Vermeld de sollicitatieprocedure: Vermeld de deadline voor sollicitaties en de manier waarop kandidaten kunnen solliciteren.

Schrijf een overtuigende afsluiting: Schrijf een overtuigende afsluiting waarin je potentiële kandidaten aanmoedigt om te solliciteren en waarin je aangeeft wat de volgende stappen zijn in het sollicitatieproces.

Door deze stappen te volgen en een duidelijke, relevante en aantrekkelijke vacaturetekst te schrijven, kan je de juiste kandidaten aantrekken en selecteren voor de functie die je wilt invullen.

En natuurlijk kun je hierover zeggen: wil je dit nou écht zelf doen? Wij kennen nog een goede partij..

vacatureteksten zijn belangrijk

Vacatureteksten - Wist je dat..

Een ouderwets ‘Wist je dat’-je. Meer dan de helft van de lezers (van alle vacatureteksten – en dus ook die van jou) vind de vacatureteksten te vaag. Wist je ook dat bij veel bedrijven de vacaturetekst de belangrijkste kennismaking is tussen jouw bedrijf en de potentiële kandidaat. Die eerste indruk moet goed zijn. En zoals je weet, de aandacht op het internet is beperkt. Je moet dus snel to the point komen en snel kunnen verleiden. En wist je dat wij het bouncepercentage – het percentage van bezoekers op de site die niets doen en de site weer verlaten – significant zien verlagen als wij de vacaturetekst schrijven?

Wat zijn de do's wat betreft de vacaturetektsen?

Do’s:

Wees duidelijk: Zorg ervoor dat de vacaturetekst duidelijk en specifiek is over de taken, verantwoordelijkheden, vereisten en andere details van de functie.

Wees aantrekkelijk: Schrijf een aantrekkelijke en boeiende vacaturetekst om potentiële kandidaten aan te trekken.

Wees inclusief: Zorg ervoor dat de vacaturetekst inclusief taalgebruik bevat en dat iedereen wordt aangemoedigd om te solliciteren, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, enz.

Wees eerlijk: Wees eerlijk over de functie, inclusief salaris, vereisten en andere aspecten van de baan.

Vermeld bedrijfsinformatie: Geef sollicitanten een idee van wat het bedrijf doet, wat de waarden zijn en wat het doel van de organisatie is.

Don'ts..

Gebruik geen jargon: Vermijd vakjargon en acroniemen die niet begrijpelijk zijn voor sollicitanten buiten het vakgebied.

Vermijd overdrijving: Vermijd overdrijven of het vragen van meer kwalificaties of vaardigheden dan nodig zijn voor de functie.

Wees niet vaag: Vermijd vage of algemene taal die geen duidelijkheid geeft over de taken en vereisten van de functie.

Wees niet discriminerend: Vermijd taal die discriminerend kan zijn op basis van leeftijd, geslacht, ras, etniciteit, enz.

Geef geen onrealistische verwachtingen: Vermijd het creëren van onrealistische verwachtingen over de functie, het salaris en de voordelen. Wees eerlijk over wat er van de kandidaat wordt verwacht en wat het bedrijf kan bieden.

WORKLOAD WERKT.
OOK VOOR JOU.

Zoek jij personeel? Kies dan eens voor een verfrissende aanpak met Workload. Wij werken online, doelgericht, transparant en volledig meetbaar.